Философия на червения цвят

By | април 22, 2021

Разбирането на червения цвят и какво означава той в обществото, изкуството, културата и медиите е сложно начинание. Трябва да разберете, че значението на червения цвят идва от различни източници. От една страна, имате присъщи физически черти, като цвета на огъня или кръвта, които са общи за всички хора и повлияват по подобен начин нашата психологическа и емоционална реакция на цвета. От друга страна, имате регионални и исторически мисли и идеи, които влияят на възприятието, че хората ще имат този цвят. Пример за това е разликата между американците, които виждат червеното като интензивен цвят и китайците, които са склонни да го възприемат като успокояващ нюанс.

Една от причините различните култури да имат различни възгледи за значението на червеното е, че ягодите и залезите също са червени, въпреки онези култури, които споделят факта, че огънят е червен и кръвта е червена. Това означава, че различните култури могат да подчертават различни неща, когато изразяват свързани с цвета мисли.

Червеното има много специални и дълбоки ефекти в Америка. Интензивният цвят често мигновено разкрива подсъзнателни мисли за насилие. Военният стандарт на нашата култура е значката на войната. Дори в нашето знаме цветът представлява ожесточена решителност да бъде свален всеки враг.

Червеното е и най-енергичният цвят. Метаболизмът ви има тенденция да протича малко по-бързо във ваше присъствие, като ви дава повече сила и желание да бъдете активни. Тя може да бъде вдъхновяваща и дори изключително вълнуваща в много отношения. Поради тази причина интериорните дизайнери, които са психологически разбиращи, често ги използват в стаи, където смятат, че клиентите трябва да се събудят и да спрат да дремят.

Друг аспект на червения цвят е, че той е страстен. Нощната тъмнина е мястото, където почивате очите си, но добавяте малко червено и изведнъж не можете да заспите. Всичко, за което мислите, е огнената страст на задушаваща среща. Тук се срещат термини като квартал с червени светлини, тъмна зона, осветена само от блясъка на съблазнителни нюанси.

В рекламата червеното се използва, за да накара хората да действат. Използва се и за обозначаване на това колко е екстремно нещо. Това се прави от рекламодатели, които изучават ефектите от този цвят и знаят какво прави човек с подсъзнанието си. По този начин те използват информация, за да манипулират начина, по който мислите и действате.

Разбира се, има много червени нюанси. По-светлите червени са склонни да връщат махалото обратно като меки въздушни розови и розови нюанси. По-тъмните бургундски нюанси могат да придадат на цвета дълбок и заплашителен вид.

Червеното е сложен и мощен цвят. Разбирането на символичното му значение ни позволява да четем подтекста на света на цветен език и дори да напишем собствения си живот в червени нюанси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *