Френският философ Рене Декарт

By | април 20, 2021

Философът Рене Декарт е основан в La Haye en Touraine, малък град в главна Франция, на тридесет и един март 1596 г. и оттогава е преименуван на него в чест на най-важния си син. Той е може би най-малкото от 3 деца, а майка му, Жана Брошард, умира през първата година от живота си. Баща му Йоаким, член на съвета в провинциалния парламент, изпраща децата при баба си, за да живеят точно там, където са отседнали, дори и след като се е оженил няколко години по-късно. Въпреки че искрено се интересува от добро образование, той изоставя Рене на няколко сезона в интерната в университета на Йезуит IV Анри в Ла Флеш, на няколко километра на север.

Първоначално той получи широко обучение в йезуитски университет на осем години, след това на двадесет и две години, спечелвайки юридическа степен, но влиятелен инструктор го включи в програма за използване на логика и математика, за да опознае природния свят. Тази конкретна стратегия интегрира съзерцанието на динамиката на съществуването и самото знание, така че най-важното му наблюдение е: „Мисля; следователно съм.“

Мнозина всъщност възприемат Декарт като бащата на съвременната философия, защото предложенията му се разминават с първоначалното разбиране от 17-ти век, което често се основава по-скоро на емоциите. Въпреки че компонентите на неговата философия не бяха съвсем нови, това беше подходът му към тях. По същество Декарт започва да изчиства всичко от масата в трапезарията, да изчиства почти всички предубедени и наследени концепции и да започва нови, като поставя положителните елементи един по един, което е за него с изявлението „Аз съм“. „Излезе от най-популярния му цитат:“ Мисля; Аз съм. „

Декарт искаше да разкрие значението на природния свят чрез математика и наука с логическа стратегия, тъй като смяташе, че в крайна сметка всички факти са свързани – продължение на стратегията, която сър Франсис Бейкън изложи в Англия преди няколко години, поради няколко причини . . В допълнение към дискусията си за метода, Декарт дори публикува Първите медитации върху философията и принципите на философията, наред с други рецензии.

Декарт никога не се жени, въпреки че има дете на име Франсин, което е създадено в Холандия през 1635 г. Той се премества в тази нация през 1628 г., защото животът във Франция е твърде зает, за да се съсредоточи както върху собствената си работа, така и върху собствената си работа. Майката на Франсин беше слугиня в къщата, в която беше отседнала. Въпреки че умира от треска на петгодишна възраст, малката женска, поставена да се грижи за своите роднини, е планирала да изживее във Франция.

Декарт е живял в Холандия повече от двадесет години, но е починал на единадесети февруари 1650 г. в Стокхолм, Швеция. По молба на кралица Кристина преди това беше поставила там още един сезон, за да стане неин перспективен учител. Крехкото здраве, предложено в ранния му живот, продължи. Сутрин той лягаше на леглото по обичайния начин, точно тук той продължаваше да почита мечтания си живот, интегрирайки го в своите събуждащи се методики в съзнателна медитация, но настояването на кралицата за инструкциите от пет часа доведе до пристъп на пневмония, която той не можеше да направи. т се възстанови. Беше на петдесет и три години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *