Red Cliff Movie Review – Оригинално международно издание, част 1

By | март 15, 2021

Обстановка: Древен Китай

Рейтинг: 4 звезди

Азиатското кино вече не е свързано само с нискобюджетни кунг-фу филми. Продукцията от две части от Red Cliff на стойност 80 милиона долара, режисирана от Джон Ву, вдигна летвата достатъчно високо, за да може да лети дракон. Вдъхновена от епичния лабиринт на китайската история, сагата „Червената скала“ предлага на любителите на филмите вълнуващо и исторически детайлно приключение, изпълнено с екшън и първокласни изпълнения.

Red Abyss Episode 1, с участието на Zhang Fengyi, Takeshi Kaneshiro и Tony Leung, заедно с много други добри актьори, започва с плана на премиера Cao Cao (Zhang Fengyi) за усвояване на властта на императора на лидера на династията Източна Хан. Упълномощен да потиска нечестните военачалници, Цао Цао води война срещу идеалиста Лиу Бей, който се бунтува, защото Цао Цао отменя истинската власт на императора. Liu Bei се обслужва от многобройните елитни воини, които го следват, защото той е по-добър човек и по-заслужаващ своите великолепни умения в битката. Главният герой на историята е главният стратег на Liu Bei Zhuge Liang (Takeshi Kaneshiro). Предотвратяването на пълно унищожение от висшите имперски сили, водени от Цао Цао, е предизвикателството на Жуге.

Лиу Бей скоро е победен от императорската армия на Цао Цао и трябва да избяга с колкото може повече цивилни. Добротата на Лиу Бей се разкрива от неговата всеотдайност да защитава хората. Ако не може да ги защити, той заявява, че няма право да управлява. Принуден да избяга, Лю Бей приема идеята на Жуге, че те трябва да сключат съюз с Източното кралство У, водено от Сун Куан, към което е насочен и Цао Цао.

Сън Куан обаче доказва, че не е склонен да се съюзи с Лиу Бей поради политически натиск да запази мира. В мир хората страдат във война, докато забогатяват. Sun Quan има тенденция да се предаде на Cao Cao и да изложи Liu Bei на унищожение. Настоявайки за мисията си, Жуге се опитва да убеди най-великия пълководец на Сун Куан, Великият управител Джоу Ю Джоу Ю е отворен за съюз. Той е и майстор стратег и повлиян от интелектуалното предизвикателство в борбата с могъщата армия от династията Източна Хан.

Докато историята се развива, тя се върти около възникващите отношения между двама главни стратези, които работят заедно, за да оцелеят при атаката на Цао Цао. Много други важни подредакти също са разработени, за да обогатят филма.

Единствената голяма критика, която имам по отношение на Red Cliff Episode 1, е абсурдната сцена на битка в началото, където генерал се опитва да спаси съпругата и бебето на Liu Bei. Осъзнавам, че целта беше да се създаде драма, но генералът, който се бореше с копия и мечове, докато носеше бебето, обърна цялата чувствителност с главата надолу. По време на забързаната си битка тя разтърси бебето и защо майка й се хвърли в кладенец, който никога не бих разбрал. Тази глупава сцена за спасяване на бебета струва на филма звезда в рецензията ми, но искам да подчертая, че всичко останало във филма е гениално, провокиращо мисли и страхотно забавление.

Red Cliff Part 1 великолепно съчетава военни действия и ръкопашен бой с ангажиращ сценарий, воден от политика, стратегия и древна китайска култура. Зашеметяващи специални ефекти изобразяват масивните армии на древен Китай и неговите градски и селски пейзажи. Преводът на английски субтитри е напълно интересен. Това НЕ е скучен чуждестранен филм. Red Cliff Part 1 е едно от най-добрите развлечения, произведени от режисьори на която и да е държава в последно време. В продължение на два часа и половина част 1 никога не се отклоняваше, оставяйки ме напълно нетърпелив да гледам част 2 на следващата вечер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *