SHIVER – Преглед на чуждестранен филм

By | март 21, 2021

Шивър (Ескалофрио)

Производствено място: Испания

Език: Испански

Обобщение: Санти (Хунио Валверде) е самотен младеж, живеещ в Барселона с майка си Джулия (Мар Содупе). Той страда от състояние, наречено Фотофобия, при което е свръхчувствителен към слънчева светлина. В резултат на това не може да направи много през деня.

Други деца на неговата възраст го смятат за изрод, баща му Оскар (Пол Беррондо) е натрапчив комарджия, а най-добрият му приятел Лео (Джими Барантан) е също толкова отчужден изрод от поп културата, колкото и той.

По съвет на лекаря си, Санти и майка му се преместват в отдалечено село на север, където е известно, че дните са кратки. Къщата, която намериха, е малко селска, но разполага с всички необходими удобства за съвременен живот.

Но както при повечето филми на ужасите, той се предлага с призрачни сенки, капаци на прозорци, които звънят наистина лесно, и таванско помещение, пълно с предмети от предишни наематели. Да, вярно. Тук няма нищо необичайно …

Водещият Димас (Франческо Орела) изглежда добре и въпреки че училището не е страхотно, не е толкова зле, колкото в големия град. Санти се сприятелява с Тито (По Поч), младо момче за неговата възраст, и Ангела (Бланка Суарес), очарователната дъщеря на местния полицейски инспектор Антонио (Роберто Енрикес). Но преди Санти да се установи, той научава, че нещо странно се случва в това тихо малко градче.

Нещо ужасно живее в гората и е известно с бруталното си нападение върху селскостопански животни. Когато започне да убива хора, Санти винаги е наоколо. Естествено, той е обвиняван за смъртните случаи или поне заподозрян, че е част от тях. Но докато страховете ескалират, Санти се опитва сам да разгадае мистерията с помощта на приятелите си. И скоро той разкрива тъмна тайна за малкия град …

добреКинематично, Клатя Изглежда страхотно и благодарение на продуцентския дизайнер Пилар Ревуелта ( Лабиринтът на Пан).

Историята се движи с добри темпове и за разлика от филмите на ужасите, правени в САЩ, актьорската игра тук е много добра. Въпреки че историята не се различава много от страшния филм, който ще видите в Щатсайд, високият калибър на актьорството добавя повече дълбочина и интелигентност към филма.

Течащата кръв не е преувеличена. Всъщност режисьорът Исидро Ортис оставя голяма част от ужаса на вашето въображение, тъй като повечето кървави сцени се случват в сенките или под трептящи лъчи на фенерче. Клатя съдържа много напрежение и вместо да евтино, скочи до теб Ако изплаши, повечето от страшилките са внимателно конструирани и по-скоро играят с прости страхове (да са сами вкъщи, гръмотевични бури, да се изгубят в гората и т.н.)

Лошо: Клатя не използва напълно всичките си основни елементи. Фотофобията на Санти е интересна, но никога не се оказва голяма. Например би било по-добре вашата „бариера“ да се засили в определени моменти. Ако не може да излезе през деня, разумно е да предположим, че прави всичко възможно през нощта. Но не. Той се страхува от тъмното (и неефективно отвътре), както всеки друг тук.

Тито има потенциала да бъде интересен персонаж, но изчезва в средата на историята. И любовният й интерес, Ангела също е слабо развита. Без да прекъсваме края, има някои малки логически въпроси, които могат да ви притеснят, ако мислите твърде много.

Кой иска този филм: Трябва да гледате Клатя Ако сте фен на чужди филми и филми на ужасите (особено испански филми), филми, които се фокусират повече върху ужаса, отколкото бруталността. Някои части от филма ви карат да мислите за филми като: Сънлив кух, Изчезнали децаа може би дори Проект на вещицата Блеър.

Общата предпоставка е доста позната, но добре обяснена. Мисля, че това се смята за тийнейджърски филм по някакъв начин, но нито изглежда дрезгав, нито обижда нечия интелигентност.

Няма снимки на зърната (което може да е разочароващо за някои) и бях малко изненадан, когато видях, че нито един от главните герои (или жертви) не беше изхвърлен, тъй като това беше направено в държава, която няма питейна възраст. Може би това е нещо културно, което доказва, че чуждестранните филми са наистина образователни.

За повечето части, Клатя ангажиращ трилър. Не е перфектен, но лесно превъзхожда много холивудски материали, насочени към подобна демография.

(3 от 4 звезди)

Директор: Isidro Ortiz

В ролите: Хунио Валверде, Мар Содупе, Бланка Суарес, Франческо Орела, Джими Барнатан, Роберто Енрикес, Пол Беррондо, По Поч

Коментар на автора: Джо ян

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *